Polițistul Marian Godină șochează cu un titlu publicat pe blogul său: “Îmi caut job part-time”. Ce loc de muncă ar mai putea avea fostul angajat de la Brigada Rutieră?
„Sunt polițist și îmi caut un job part-time”. Cam așa ar putea să sune un anunț prin care Marian Godină își caută un loc de muncă ce i-ar aduce venituri suplimentare. Prezența sa la o emisiune de divertisment a stârnit vâlvă. Mai multe persoane i-au reproșat că încalcă legea. Marian Godină le-a explicat pe blogul său dacă are voie să facă astfel de activități.
Godină menționează că legea restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți pentru cei care sunt angajați ca polițiști. Potrivit art. 45, alin. 1, litera g) din Legea 360/2002, polițistului îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar.
Același articol de lege prevede la litera h) că unui polițist nu-i este permis să exercite activități cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea și demnitatea polițistului sau instituției din care face parte.
Legea 161/2003 arată că și polițiștii se supun regimului juridic al conflictului de interese. “Dacă ești polițist la rutieră, nu poți face taximetrie”, explică Godină, fost agent rutier, actual polițist la SAS. “M-am transferat pe același salariu, minus sporul de poliție judiciară de 5%”, amintește omul legii.
Legea 161/2003 arată că funcționarii publici cu statut special, adică polițiștii, pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. Au permisiunea și de a exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat. Acestea trebuie să nu aibă legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public. Astfel, legea îi permite polițistului să participe la emisiuni de umor, să filmeze videoclipuri, să scrie pe blog.
“Dacă știți un job part-time care să nu aibă legătură cu atribuțiile mele de polițist, dați-mi un semn și trimit un CV”, încheie Marian Godină.